Här får du tips om blombuketter, orkideer, blomskott med mera.

 

 

 

 

Här samlas information, tips och erfarenheter.

 

Blombuketter

De magiska vattenkulorna är perfekta för att göra vackra arrangemang med blombuketter. Kulorna tillför inte bara vatten, utan ger även stabilitet till blommorna. Kulorna ger buketten ett bra stöd  så den slipper luta åt ena eller andra hållet.

TIPS: törstiga blommor som t ex tulpaner och rosor behöver ha ändarna i vatten, det är bra att ha 1-2 cm vatten i botten på vasen.

 

TIPS: Perfekt att ge bort i present tillsammans med en vacker blombukett.

 

Orkideer  - phaleonopsis

Jag har upptäckt att även orkideer trivs utmärkt i kulorna. Dess rötter vill ha det fuktigt men inte blött. De epifytiska orkideernas rötter är även anpassade för fotosyntes, vilket gör att de gärna vill vara ha det ljust. Kulorna och en genomskinlig vas släpper genom mycket ljus. Det är även vackert att se de gröna rötterna.

Mina orkideer har blivit extremt lättskötta och blommar längre sedan jag "planterade" dem i vattenkulorna. Väldigt få vattningar krävs. Så här har jag gjort:

 

   

 

1) Plocka bort barken och låt rötterna torka ut en stund, 30 minuter till 1 timme. Inte mer än 2 timmar.

( 2) Virrade in rötterna i ett kraftigt snöre. Jag valde detta snöre dels för att det fanns hemma, men mest för att det verkar vara ett material som rötterna trivs att växa på. Det är inte samma som en trädgren, men lite åt det hållet. Att jag virrade in dem beror på att jag dels ville hålla ihop dem och dels vill ha lite luft i mitten.)

3) Ställ orkiden i en genomskinlig vas  (eller plastkruka) och fyll på med vattenkulor runt om. Försök att inte trycka på "luftrummet" med kulor. Skaka lite lätt på vasen så ordnar de sig. Jag inbillar mig att koldioxid ska kunna tränga in där det blir luftfickor.

4) Färdigt! Kulorna längst upp kommer att avdunsta vatten fortare än de längre ner och blir således mindre. TIPS: Fyll då bara på med nyladdade kulor. 

5) Jag brukar plocka ut orkideen från kulorna 1 gång/vecka (varannan vecka). Lägger kulorna i vatten, tvättar dem lite och låter de "ladda" i ungefär 2-3 timmar.  Orkideen (rötterna) lägger jag i vatten+näring i 30 minuter och sedan låter jag rötterna torka ut ett tag. Därefter ställer jag orkideen i vasen och fyller på med de nyladdade kulorna.

Att använda en annan färg piffar upp tillvaron. 

6) Jag har märkt att orkideen överlever bra även ifall jag hoppar över några veckor. Jag bara fyller på med "nyladdade" kulor hela tiden. Praktiskt när vi reser bort och lätt för grannen.

 

TIPS: Sprejdusha bladen då och då med vanligt vatten. Då växer de sig släta 

           istället för buckliga.

 TIPS: Sprejdusha rötterna någon gång i veckan med vatten + näring,

           förslagsvis innan ny påfyllning. 

 

Blomskott 

Det är även väldigt vackert att ha blomskott planterade i kulor. När man har tröttnat på en viss färg, är det väldigt enkelt att byta till en annan. Snacka om homestyling! När skotten fått rötter är det bara att plantera i jord.

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kommer tips om blomkrukor, orkideer,blomskott mm.

 

 

 

      

 

Varför inte ge bort magiska kulor i present tillsammans med en vacker blombukett?

 

 

        

 

TIPS:

Blomskotten får bättre överlevnad om de står i vatten till dess det har vuxit ut små rötter. Därefter kan de stå i enbart kulor i ett bra tag. Plantera sedan i jord.